Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

På besök i den dominikanska verkligheten…

1 kommentar

14776_10151233152815835_1533997246_nIgår var vi på en rundtur på landsbygden här på ön (är just nu på Hispaniola, den dominikanska sidan), bl a kikade vi på hur kaffe, kakao, ananas, bananer, brödfrukt, och mycket mycket annat odlas. Vi besökte en dominikansk familj som odlar allt de behöver på sin lilla gård, vi fick se hur deras hem såg ut, ett hus för boende, ett för kök och ett för toalett. En glödlampa försörjde hela huset med ljus och all mat lagas över öppen eld. Vatten får man bära hem och samla upp regnvatten. Men denna familj verkar ha det väldigt bra, hemmet är fint inrett och man har ju alltid mat för dagen. Runt benen på oss sprang en liten söt hund och familjens tupp och hönor. Snacka om idyll. På Dominikanska finns det i princip tre samhällsklasser: rika, medelklass och fattiga, dock är de två senare i princip lika. En arbetare på sockerplantagen (som vi under dagen åkte genom mil efter mil) får ca 10 dollar per ton, ett dagsverke om man är snabb. På det betalar man 18 procent skatt, den nya presidenten genomförde nyss en skattehöjning för att kunna genomföra reformer och som nytillträdd insåg han att pengar måste in.

20130116-180632.jpg

Organisationerna som hjälper den lilla skolan

De flesta barn går i skolan i klass ett till fem. Sen blir avstånden ett problem, resorna blir väldigt långa på leriga dåliga vägar för att läsa i högre klasser, och få föräldrar kan finansiera transporten. Även de små barnen går sporadiskt i skolan då de har svårt att ta sig dit när det regnar.

Vi hade den stora förmånen att få hälsa på i en liten skola uppe i bergen som finansieras av arrangörerna till vår rundtur, Outback Safari och Fiesta 151. Man säljer hattar, t-tröjor, linnen och väskor och 45 procent av intäkterna går till skolan. Just nu har man precis sparat till en toalett som vi (tack och lov) fick låna. Nu ska man samla in till en ny vattencistern, fler skoluniformer, engelska- och matematikläromedel mm. Vilken upplevelse, och vilka fina, härliga ungar vi fick träffa. Jag passade på att köpa enväska till vårens långpromenader, kul att samtidigt kanske ha köpt några matteböcker…

Jag måste säga att jag blev jätteinspirerad av detta besök, att bedriva turism och samtidigt idka samhällsutveckling får ju alla inblandade att må bättre. Att som turist kunna få stötta fler än de som driver hotellen vi bor på. Dessutom har jag fått lära mig att det finns två saker som är viktigare än allt annat när det gäller att hjälpa: Rent vatten och utbildning. Här fick vi chansen att göra både och.

Så – ni som åker på semester: Försök att hitta ett litet projekt, något att stötta i landet ni besöker. Tänk om alla vi svenskar skulle hjälpas åt att göra så – jag vill tro att världen skulle bli ännu lite bättre…

20130116-180547.jpg

Vi tar oss igenom enorma fält med sockerbetor

 

20130116-180724.jpg

Ett vanligt hem på den dominikanska landsbygden

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

One thought on “På besök i den dominikanska verkligheten…

  1. Det var trevligt att ta del av dina upplevelser, vi åkte till Dominikanska för så där 11-12 år sedan, vi åkte inte på någon sån tur som du gjorde men var iväg för att se knölvalarna leka utanför Samana.
    Inte såg vi knölvalar men resan gick genom odlingar och förbi de fattigas hus där man många gånger såg tvärs igenom plankorna som husen var byggda av. Där kan man snacka om barnfattigdom …
    Det finns fattigdom över hela jorden, den ekonomiska strukturen är skapt för att hålla nere ekonomin för vissa för att andra ska sko sig.
    Ops nu drog mina rader iväg, ha det bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s