Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Medmänsklighet och humanism – inga konstigheter

Lämna en kommentar

Idag har vi alla kunnat läsa om pepparkaksgubbegate, och förfärats över detta (ett barn som ville vara pepparkaksgubbe i luciatåget fick inte vara det för att sången kunde vara stötande), senare på dagen gick man ut med att det bara var ett missförstånd och att pepparkakorna till fikat tagits bort för att något barn kunde vara allergiskt.

Många människor som arbetar mot rasism och trångsynthet tenderar tyvärr att göra liknande aktioner för att visa sin sympati för t ex invandrare. Och detta är inget annat än en björntjänst. För varje gång som vi förbjuder vår nationalsång på skolavslutningar, censurerar 60 år gamla barnböcker, försöker dölja och snudd på skäms över våra seder och traditioner, varje gång vi gör så plockar främlingsfientliga krafter hem en miljon bonuspoäng och sympatier.
Jag tror inte att vi löser problemet med främlingsfientlihet genom att byta namn på negerbollar eller låtsas att Pippis pappa inte var negerkung. Inte heller genom att be om ursäkt för att vi firar vår nationaldag.
Jag tror inte heller vi löser det genom att bedriva hetsjakt på sd.

Jag tror att vi helt enkelt måste börja prata om vad vi har för problem i samhället och hur vi vill lösa dem, vi måste prata om varför det finns folk som inte vågar ha en pepparkaksgubbe i luciatåget, vi måste prata om vilket samhälle vi vill ha där alla har en självklar plats, där vi tillåter ritualer och seder oavsett om de är svenska, iranska, tyska eller kurrekurreduttiska.
Jag tror att öppenhet gentemot det nya och okända berikar och stärker oss, inte att vi stänger in oss och förminskar våra traditioner och vanor.
Kanske dags för en mer avslappnad attityd till såväl det svenska som det som kommer från andra kulturer, då tror jag i alla fall att mycket av dessa stolligheten skulle försvinna av sig självt.

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s