Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Vilken utvecklingskraft!

Lämna en kommentar

Idag har jag och några av mina politikerkollegor från landstinget varit i Linköping på en konferens som heter Utvecklingskraft Cancer. Här träffas alla yrkeskategorier inom sjukvården, politiker och tjänstemän som jobbar med cancerfrågor inom och kring RCC, vårt regionala cancercentrum. Dessa centra finns i hela landet, i vår del av Sverige är det Kalmar läns, Östergötlands och Jönköpings läns landsting som samarbetar. Varför då kan man fråga? Klarar vi inte av detta inom varje landsting? Svaret är till viss del, jo det gör vi. Men cancer är vår tids stora folksjukdom, en påfallande stor del av befolkningen, ca 30 %, kommer att drabbas i någon mån under sin livstid. 

Många behandlingar görs i hemlandstinget, men många cancerformerBild kräver mer avancerade behandlingar, mer specialisering och väldigt många dyra och avancerade maskiner. För att klara den utmaningen måste vi dela upp vården. Dessutom jobbar man gemensamt med kompetensutveckling, patienterfarenheter, forskning, folkhälsoarbete och mycket mycket mer inom dessa RCC. Vilken ofattbar bredd! 

Idag så träffades några hundra representanter från våra tre landsting och fick en sagolik chans att blicka in i det arbete som utförs, vi fick patientberättelser (t ex berättade Bengt Grafström om sina upplevelser som patient), vi fick lära oss om utvecklingsprojekt inom landstingen, och om arbetet med olika strategier för att förbättra vården. 

För mig är fortfarande denna värld snudd på overklig, det är inte alltid lätt att hänga med i alla medicinska uttryck och begrepp. Men mycket förstår jag, och jag förstår hur viktigt det är att dessa nätverk och dessa fantastiska yrkesmänniskor finns. För det jag mest av allt tar med mig idag är det outtömliga engagemang och den utvecklingskraft som finns i våra landsting. Alla som jobbar med frågorna visar en otrolig nyfikenhet och vilja till förändring. Jag kan inte annat än tacka och buga och bocka för att jag fick vara med idag, otroligt lärorikt och inspirerande. Hoppas vi ses nästa år!

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s