Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Akta er för Lasse Brandeby-effekten…

2 kommentarer

Denna vecka har i mångt och mycket dominerats av ”nyheten” om att en hel del ledande Sverigedemokrater gett uttryck för rasistiska åsiktikter, glåpord mm i en hel del osmickrande sammanhang. I många fall ett renodlat huliganbeteende kan jag tycka. Att det är rent förkastligt att representanter i Sveriges riksdag beter sig så här är nog alla helt överens om. Det är aldrig ok att behandla sina medmänniskor så här oavsett hudfärg, kön, sexuell läggning, bostadsort, hårfärg, glasögon eller ej, eller någon av de alla andra anledningar man väljer att negativt särbehandla människor.

Jag vet inte hur många blogginlägg, facebook- och twitteruppdateringar, ledarsidor osv osv som jag läst den här veckan, där alla ohämmat uttrycker sin avsky för detta. Inga problem så här långt.

Men sen börjar jag minnas förra valrörelsen. En valrörelse när SD  började dyka om som ett parti som på allvar aspirerade till riksdagen. Valen innan hade de lyckats bra i många kommuner i södra Sverige. Få tog detta på allvar, man avfärdade dem som någon dagsslända: ”De kommer inte fixa detta, de försvinner av sig själva nästa val”. Under valrörelsen 2010 ( och EP-valet 2009)  var den gängse inställningen till SD – vi tar inte debatten med dem. På skoldebatter och liknande hittade man på regler som att bara partier som har en plats i riksdag, kommunfullmäktige eller liknande får vara med. Bara de etablerade partierna fick vara med (och socialisterna och FI och ….). Domen från väljarna blev ganska hård. Debattförbud mot ett parti belönas ej. SD kom in  i riksdagen, idag – två år senare – ligger de stadigt bra till i opinionen. Och i dagens SvD skriver bl a Per Gudmundsson: ”Att SD kommer att tappa i nästa mätning är inte heller säkert. Det är redan i någon mån stigmatiserande att uttala stöd för SD, och mediedrevet kan rentav förstärka identiteten som outsider hos anhängarna.I en mätning från Novus/TV4 i fredags svarade 64 procent av SD-sympatisörerna att skandalerna inte påverkade deras förtroende för Jimmie Åkesson, och 24 procent att förtroendet ökat.”

Vad jag menar med min rubrik är att svenska folket många gånger tenderar att ta parti för underdogs. Den utstötte, den utskrattade, den uträknade. Förutom valrörelsen, när vi alla mer eller mindre frös ut SD, är nog Let’s Dance 2007 ett tydligt exempel på detta. Lasse Brandeby var ju inget annat än genomusel på dans. Vad jag minns så satt han på en stol ett nummer. Som tack för detta röstades han kvar program efter program, trots att han vädjade om att få åka ut, han orkade inte mer.

Jag vet att man inte kan jämföra en danstävling med politik, men i det här fallet så säger det lite om hur våra känslor styr oss ibland. Trots att hjärnan har bestämt en helt annan färdriktning så säger hjärtat annorlunda. Och just så tror jag att många väljare fattar sitt beslut. Hjärtat, känslan av vem som löser mina problem bäst.

När jag nu med allt detta i åtanke ser tillbaka på veckan som gick, så håller jag med alla som förfasas över SD-politikernas beteende. Detta är aldrig acceptabelt. Som folkvald har man ett ansvar, man ska tänka på att man är en förebild. Däremot så tror jag att vi som jobbar med politik, media och opinonsbildning ska vara försiktiga med att bedriva fri jakt på SD, vi måste hålla oss på en saklig nivå. Annars är faran att väljarna struntar i SD’s bristande ”danskunskaper” och belönar dem ännu mer i nästa val.

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

2 thoughts on “Akta er för Lasse Brandeby-effekten…

 1. Jag minns valrörelsen 2002 när Janne J intervjuade bl.a moderater i valstugor.

  Jag minns mitt eget medlemskap i M som jag lämnade pga de elakheter som
  sas om människor som inte passade in i bilden av ett framgångsrikt Sverige.

  Det är vad jag minns.

  Sen så var inte dessa SD män folkvalda när denna film spelades in.
  Det var innan valet 2010.
  En viktig info som du inte tagit med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s