Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Full av kraft och inspiration

Lämna en kommentar

Sitter nu i bilen på väg till Ronneby och Sydostkonferensen med Moderater från sex län. Vi reste från Nyköping i morse, där vi har haft nätverksträff med våra Moderata landstingskollegor från hela landet.

Vilket härligt gäng. Alla riktigt sprudlar av idéer, tankar på förnyelse och alla vill dela med sig och ta inspiration av andra. Eller ”glo o sno” som vi kallar det. Det är så intressant att se att våra landsting är väldigt olika, dels på grund av t ex demografiska förutsättningar, men också beroende på hur vi jobbar och organiserar oss. Det som gör stämningen så god på våra nätverksträffar är att det inte finns några besserwissers, ingen anser sitt landsting vara lite förmer än andra. Alla är jämlika, alla har punkter som måste förändras och förbättras. Och på just den här träffen fick vi en hisnande dragning av Anders Ekholm från Socialdepartementet om just vilka ofattbara utmaningar vi står inför under de närmsta femtio åren. Till exempel kommer andelen av vår BNP som ska gå till vård och äldreomsorg öka från 13 % till 16-17 % 2050. Inte så mycket tänker ni kanske. Men detta motsvarar en kostnadsökning med 110 miljarder kronor. Vi kommer att bli äldre och med det sjukare. Vi kommer att ha en arbetsför befolkning som ska försörja allt fler, skattekronorna kommer att bli dyrbara. En mörk framtidsbild rent samhällsekonomiskt.

Fanns det några ljuspunkter i hans dragning då? Jo, det fanns det. Vi vet ju inte idag hur vår omvärld kommer att se ut 2050. Vilka tekniska innovationer finns då? Smarta IT-lösningar som på ett säkert sätt stöttar egenvården. Har vi hittat botemedel mot cancer, stroke? Eller rentav demens som är den sjukdom som kostar samhället mest av alla sjukdomar. Ser man på de senaste 40 åren så har ju oerhört många nyheter vuxit fram inom vård- och omsorgssektorn. Två exempel på ganska enkla innovationer som sänkt kostnaderna för kommuner och landsting är rollatorn och – mikrovågsungnen (!). Dessa två gör att t ex äldre som innan behövde mer hjälp i hemmet idag kan röra sig både utomhus och inomhus. Och man behöver inte hemtjänst för att kunna få varm mat. Vem vet vad som väntar imorgon. Redan nu finns det varianter av exoskelett som är fantastiska hjälpmedel för folk som har svårt att röra sig eller personal inom omsorgen som ska skyddas mot tunga lyft.

Ja, nu har jag många nya tankar och idéer fått fäste i min hjärna. Nu ser jag fram emot att få börja fundera på hur vi ska omsätta dem i praktiken. Men först: två dagar Moderat politik med bästa partikompisarna!

Trevlig helg!

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s