Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

En kväll med existentiella frågor

Lämna en kommentar

I går var jag på nätverksträff på Campus i Västervik, arrangerad av S:t Lukas. Dessa närverk är oerhört givande och vi ses någon gång i halvåret. Här träffas representanter från kyrkan, politiker, tjänstemän som jobbar med sociala frågor, kultur- och fritidsfrågor, ungdomsverksamhet, studieförbund, BRIS  och många fler. Det blir alltid långa, intensiva diskussioner om hur vi – i det stora och det lilla – kan förstå och förenkla unga människors liv.

I går var prästen och familjeterapeuten Lasse Alerås från Marstrand gästföreläsare. Temat var ”Hur för vi existentiella samtal med unga?” Hur svarar vi på frågor som: Gud, vem är du? Vem är jag? Vad händer när jag dör? Varför lever jag?

Lasse vittnade om att vi svenskar, oftast, har väldigt svårt att över huvud taget närma oss dessa svåra frågor. Vi är så otroligt rädda för att inte ha det rätta svaret. Men inte ens Lasse, som jobbat med detta i många år, har de rätta svaren. Vad vi måste lära oss är att bara finnas tillgängliga och lyssna, särskilt vi vuxna. Och särskilt när vi träffar unga människor som drabbas av kriser eller bara allmänt grubblar över livet, döden och allt annat. Vi vuxna måste lära oss att ingen av oss är perfekt, och det ska vi inte vara. Good enough – räcker alldeles utmärkt!

Länge (i alla fall sedan de gamla grekerna, http://www.faktoider.nu/sokrates.html) har man gnällt och förfasat sig över dagens ungdom… Lasse tog upp även detta. Att vi i vuxenvärlden måste sluta sätta ett likhetstecken mellan ungdom och problem. Sluta generalisera. Det man möjligen kan gnälla och förfasa sig över är dagens vuxna. Har vi en vuxenvärld idag som vågar ta ett personligt ansvar, som vågar föra tuffa samtal, som vågar sätta gränser? I många sammanhang upplever jag att man gör det lätt för sig genom att i stället skylla problemen på våra olika samhällsinstitutioner, skola, barnomsorg, skolsköterskor, BUP osv. Dessa är ju ett komplement till den informella vuxenvärlden, den som består av föräldrar, farmrar, morfrar, vänner, grannar, mostrar, mammas kollegor osv. Det är ju den nära kontakten som ger det stora värdet i en ung människas liv. Att man saknar en farmor kan aldrig en kurator ersätta. Att mamma har fullt upp med att förverkliga sig själv, det kan inte någon lärare i världen fixa…

Jag tror inte att det är några konstigheter att finnas för våra unga. Håll ögonen öppna, var lyhörd och ta varje chans till ett samtal med ungdomarna i din närhet. Du kan till och med lära dig något nytt!!

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s