Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Dags att anpassa SFI till 2000-talet?

Lämna en kommentar

Jag är just nu på Kalmar läns regiondagar i Oskarshamn, med många riktigt bra seminarier och föredragshållare. I går eftermiddag var jag bl a på ett seminarie om våra demografiska utmaningar i Kalmar län. I flera av våra kommuner hotar en avfolkning, man tenderar att flytta till större städer, inte till oss. Detta trots att alla våra kommuner har så mycket att erbjuda. Vi börjar tala om en arbetskraftsbrist inom en ganska kort tidsrymd. Just nu är redan bristen stor inom vården, läkare och specialiserade sjuksköterskor saknas och vi har svårt att locka hit nyutbildade, trots att  t ex Västerviks sjukhus ligger i topp på bl a AT-ranking, närhet till flera universitet osv.

Samtidigt ser vi att Sverige kommer att dra ett allt större lass när det gäller flyktingmottagande, eller förresten, jag ska inte kalla det ett lass – det är mer en lysande möjlighet. En möjlighet för oss att få en massa nya kompetenta medborgare. Oerhört många som flyttar till vårt land har precis de utbildningar som vi efterlyser. Andra har det inte, men vill gärna få chansen att utbilda sig och hitta ett bra arbete, i ett land som inte är krigshärjat, som inte drabbas av naturkatastrofer, i ett land som i första hand erbjuder skydd och trygghet.

Jättebra så långt.

Vad händer då när dessa duktiga människor kommer hit? De drabbas av DEN SVENSKA BYRÅKRATEN. Man ska fogas in i systemet. Där är inte allt så himla lätt…. Att få lära sig språket, bli validerad och få börja jobba, det är inte så lätt… Varför kan jag undra? Ickeflexibilitet är svaret tror jag. Man hamnar på SFI.

På gårdagens föreläsning med Sam Yildirim beskrev han på ett lätt sätt hur SFI inte har utvecklats under 1900-talets senare hälft:

Fram till mitten av 80-talet kom en relativt homogen grupp invandrare till Sverige, vår arbetskraft, som hade en likvärdig utbildningsnivå från hemlandet. Utifrån detta har man skapat Svenska för invandrare, ett integrationspaket. Detta ser i princip likadant ut idag. Detta trots att de som flyttar hit har helt annan bakgrund, ofta vitt skilda utbildningsnivåer, spridningen är enormt mycket större idag. Det finns skräckexempel på SFI-klasser där en analfabet och en professor i mikrobiologi ska läsa svenska ihop.

I Stockholms län jobbar man just med SFX, Svenska för ……. Dvs Svenska för läkare, Svenska för lastbilschaufförer, Svenska för pedagoger och 15 andra yrken. Ett talande exempel är tidsåtgången för att få ut en hitflyttad läkare i jobb. Inom gamla ”hederliga” SFI-systemet tar det 7-8 år (för en svensk 5,5 år) att utbilda sig, i Stockholm tar det numera 2,5 år. Man behöver inte vara ett geni för att se samhällsvinsten och vinsten för den enskilda människan i län som jobbar med SFX. Samtidigt kan man satsa på en mer rättvis utbildning för de som flyttar hit och är analfabeter.

Jag hoppas och tror att även Kalmar län inom en snart framtid också har mobiliserat alla kommuner så att vi också tar vårt SFI in i 2000-talet, som en seriös förstärkare av vår arbetsmarknad!

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s