Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Lite inspiration från näringsministern!

Lämna en kommentar

Är just nu på Regiondagarna i Oskarshamn. Här samlas företrädare från kommuner, landsting, organisationer och näringsliv och pratar om frågeställningar och utmaningar för Kalmar län. Första talare idag var näringsminster Annie Lööf. Hon talade på temat Attraktionskraft Sverige, om vad riksdag och statliga organ kan göra för att utveckla och stötta våra företag och offentliga organisationer.

Jag tänker inte återge hela föredraget, men vill ändå berätta ett av hennes målande exempel.

I hennes hemlän, Jönköping, finns två små samhällen som har – på pappret – helt lika förutsättningar, alla regelverk, allt stöd osv både regionalt och lokalt är lika. Trots detta blomstrar det ena samhället, samtidigt som det andra tampas med skolnedläggningar, avfolkning och andra problem som många små orter i dag tampas med. Varför blir det då en så markant skillnad? Jo, nyckeln till framgång i dessa sammanhang är alla eldsjälar! Alla entreprenörer, föreningsmänniskor, ledare osv som lägger ner hela sitt liv i att göra hembygden bättre.

Jag tror att hon har rätt i detta. Jag tror att man sätter bilden av sig själv, sin stad och sina förutsättningar. Jag tror att folk, städer, företag och organisationer som väljer att sätta sig själva i offerställning också för eller senare hamnar i den. Jag tror att om man är obotlig optimist och försöker att se möjligheter i det mesta, så blir slutresultatet i slutändan bra.

Utmaningen, ja den ligger i att orka vara optimist när det blåser kallt och tiderna är svåra. Utmaningen ligger även i att få med sig människor, den stora massan. Ska man få en kommun att bli en vinnare måste i princip alla vara med på det tåget, alla måste tro på idén om att den här kommunen ska bli den bästa! Visst, man kommer att stöta på hinder såsom tröga regelverk, tröga byråkrater, jantemänniskor och annat elände. Betrakta dessa som fartgupp, vägen är utstakad!

Jag känner att min egen hemkommun, Västervik, är på god väg. Väldigt många aktörer är optimister och har vinnarskalle. Nu ska vi bara omvända de andra! Nu är det bara att köra!

20120926-155920.jpg

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s