Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Nytt liv – nytt hopp

Lämna en kommentar

Förmiddagen på vårt landstingsfullmäktige idag bestod av lite olika programpunkter, bl a en presentation av NOVA i Oskarshamn samt en träff med vår nya landshövding, Stefan Carlsson.

Efter detta fick vi ett föredrag av en läkare som arbetar med stamcellsforskning på Karolinska, Katarina Le Blanc. Många sjukdomar kan idag botas på detta sätt, och än fler i framtiden  t ex kommer man troligen kunna skapa organ i stället för att transplantera.

Men det som tog tag i församlingen allra mest var Anna. Anna är en av Katarinas patienter. År 2007 fick hon en ytterst dramatisk prognos på sin sjukdom, ”Du kan dö”… Anna var inte särskilt gammal, någonstans mellan 20 och 30 år. Jag kan inte ens föreställa mig de tankar som måste ha virvlat runt i hennes huvud.

Efter många, långa behandlingar och en lång rehabilitering så är Anna på väg tillbaka till livet. Som hon själv säger: ” Det är nog dags för sjukvården att pensionera mig”. Hon jobbar halvtid, det är så mycket hon förmår nu. Och till sommaren väntar bröllop…

Som hennes syster sa. ”Allt kunde ha sett helt annorlunda ut. Det andra alternativet var otänkbart.”

Fullmäktigeförsamlingen rördes till tårar och det är oerhört starkt att få en patientberättelse på detta vis. Men personligen slås jag av att ALLA patientberättelser är lika viktiga, varje patient med en sjukdom är unik. Och för denne är just sjukdomen något oerhört stort som påverkar livet varje dag, vare sig det är cancer, demens eller ett brutet ben. Så låt oss ta tillvara på varje unik patientberättelse, låt oss använda dessa för att göra vården  i hela vårt län jämlik, rättvis och trygg!

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s