Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Att få värdig och god vård i livets slutskede

Lämna en kommentar

Tar vi hand om våra svårt sjuka och döende på allra bästa sätt idag? Har vårt landsting gjort det som krävs för ge patienter och anhöriga det omhändertagande som en sådan situation kräver? Tänk dig själv att din mormor ligger på en vanlig vårdavdelning, med oerhört kompetent men stressad personal, med lite utrymme för er anhöriga, med en bullrig och stökig miljö. Tänk att du då ska orka ta farväl på ett värdigt sätt, att få utrymme hos personalen att prata om tankar och frågor som uppstår…

Vid livets slutskeende erbjuds palliativ vård som innebär att man lindrar olika kroppsliga symtom t ex smärta. Det är även viktigt är att ta hänsyn till patientens hela livssituation.

Vården kräver insatser av läkare, sjuksköterskor, undersköterskor men det behövs även stöd psykiskt, socialt samt existentiellt. Det är av största vikt att alla inblandade arbetar med både symtomkontroll och livskvalitet.

Palliativ vård har funnits i många delar av Sverige sedan mitten av 1900-talet, och på flera platser finns särskilda sjukhem sk hospice där man arbetar med att vårda och stödja döende människor. På många sjukhus har man särskilda vårdenheter som arbetar uteslutande med palliativ vård, eftersom det krävs ett teambaserat arbetssätt med rådgivning och stöd även till anhöriga. Är det inte just den vården vi alla vill ha för oss och för våra nära och kära. Och den ska finnas på ett sjukhus nära vår bostadsort.

På Västerviks sjukhus erbjuds vården på tre olika kliniker med totalt fem vårdplatser, avdelningarna varierar. Det saknas en sammanhållen enhet med lugn och ro och en miljö som är lyhörd för patientens och de anhörigas önskemål och enskilda behov.

Den personal som idag är ansvarig är naturligtvis kompetent men vi anser att det bästa för såväl patienter som ekonomi är en sammanhållen enhet gärna med en koppling till smärtenheten för att använda den specialistkompetens som finns där.

Vi ser fram emot att i framtiden kunna erbjuda en bra miljö för patienter och anhöriga och en mindre personalgrupp att fortbilda inom det palliativa området. En personalgrupp som kan ta hand om dessa svåra situationer och frågor.

Vi kräver att landstingsmajoriteten nu sätter igång en process för att få en samlad palliativ enhet på Västerviks sjukhus. Beslut om detta togs av landstingsfullmäktige redan 2006, att inget ännu har hänt är anmärkningsvärt. Behovet av platserna blir allt större och varje enskild persons upplevelse av den palliativa vården är inte värd att nonchalera. Hur detta hittills lyckats ta över fem år är inte bara anmärkningsvärt, det är snudd på skandal.

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s