Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Fortsätt att fråga mig vad valet handlar om…

Lämna en kommentar

Om några veckor ska vi gå till val för att utse våra representanter till Europaparlamentet. Många siar om att valdeltagandet ska bli fortsatt lågt i Sverige. Pessimisterna menar att svensken inte bryr sig om hur EU styrs. Jag hävdar motsatsen.

Sedan det blev känt att jag är en av Moderaternas kandidat i EP-valet så kan jag snudd på inte gå någonstans utan att träffa människor som är härligt nyfikna och intresserade av vad valet handlar om.

Precis som i Sverige där vi inte alltid gillar alla beslut som fattas eller känner till alla dekret som presenterats så har vi politiker inte alla svar på allt som beslutas i Europa. Men det är faktiskt så enkelt att den politik vi för i EU är grundad på exakt samma värden och idéer som den politik vi för i Sverige och i Kalmar län. Därför ogillar jag exempelvis ökad byråkrati och onödiga kostnader lika lite här som där. Många politiska beslut som fattas i Bryssel borde istället fattas hemma eller inte alls.

EU behövs för miljön, jobben och tryggheten men inte på varje politikerområde. EU ska exempelvis inte ersätta vår svenska arbetsmarknadsmodell med europeiska lagstiftningar eller reglera familjepolitiken, såsom Socialdemokraterna har framfört. Risken vi tar när vi vill föra upp svenska frågor på den politiska agendan, som egentligen hör hemma i den svenska politiken, är att det istället blir den polska abortlagstiftningen, den italienska arbetsmarknadspolitiken eller den grekiska familjepolitiken som blir modell även för Sverige.

Nej tack! Vi moderater står för att rätten över vår vardag ska tillbaka till Sverige och alla våra kommuner i hela Kalmar län – och i förlängningen till våra köksbord, för där fattas de bästa besluten!

Vi svenskar ska använda vår röst i EU till att lösa de gemensamma problem vi har i Europa, precis som stat och kommun löser de problem som bäst görs i Sverige eller i våra kommuner. Goda exempel på detta är miljö- och klimatfrågan, bekämpning av internationell brottslighet, flyktingfrågor och, i dessa dagar, finanspolitik.

Men låt oss vara återhållsamma med att lyfta upp andra frågor i EU som vi bättre arbetar med på hemmaplan. Det är därför Moderaterna bäst värnar Sveriges intressen i EU och vi själva bäst värnar våra intressen i Kalmar län. Så fortsätt att fråga mig om vad valet handlar om, jag lovar att ge er min tid!

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s