Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Skolan – demokratins fiende nr 1?

Lämna en kommentar

Jag brukar ju skryta om vilken fantastisk kommun jag bor i, Västervik, och den är fantastisk…oftast… Men även solen har ju fläckar. Och ingen vill åtgärda dessa fläckar mer än jag. Här är en:

På Västerviks gymnasium är inga politiska partier eller deras ungdomsförbund välkomna. Bara en dag i en välregisserad och rätt torr debatt inför varje riksdagsval. Men att bjuda in våra ungdomar till givande samtal går icke. Anledningen? Densamma som i många andra kommuner – man skyller på att man inte vill ha in Sverigedemokraterna. (Mycket sällan skyller man på vänsterextrema partier…)

Jag har själv varit med om att MUF-representaner mer eller mindre blivit utkastade och tvingats stå på skolans parkering. Och jag kan inte annat än tycka att det bara är löjligt.

När jag själv var elev på gymnasiet så fanns det ett flertal ordnar, religiösa organisationer, idrottsföreningar och nästan alla politiska ungdomsförbund. Idag finns alla kvar – utom de sistnämnda. Och detta sker i en tid när vi alla ser med fasa att människors politiska och demokratiska engagemang minskar, förutom när det gäller att t ex rädda en nedläggningshotad skola eller något annat som berör ens direkta omvärld.

Borde då inte vår svenska skola – som de facto har som en av sina uppgifter att fostra våra barn och ungdomar till demokratiskt tänkande människor – vara den som envist knackar på våra ungdomsförbunds dörrar och vädjar om hjälp? Borde man inte kontinuerligt bjuda in sina kommunpolitiker, det måste ju vara oerhört bra verklighetsanknuten samhällskunskap?

Eller är det så att man fortfarande lutar sig mot läroböckerna … och fyller-i-frågorna?

Jag skickar ett stort hejja-rop till alla våra duktiga och engagerade MUF:are, CUF:are, KDU:are, LUF:are och alla deras kompisare. Ge inte upp! Ni behövs!

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s