Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Än är inte friskoledebatten över…

Lämna en kommentar

I såväl Växjö som min hemstad Västervik är sossarna på krigsstigen när det gäller friskolor. Bl a är de oroliga över det vikande elevunderlaget framgent och över hur den kommunala verksamheten ska klara sig ekonomiskt när det uppstår en konkurrenssituation. På kvällens kommunfullmäktige ska vi i den borgerliga majoriteten svara på en interpellation i frågan, ställd av Socialdemokraterna.

 

Men är det inte det som är själva målsättningen, just att jobba smartare och effektivare, att hitta bättre lösningar för den enskilda eleven? Att få ut lite mer av varje skattekrona. Inte kan det vara så att vi politiker ska bedriva någon slags fadderverksamhet för olönsamma kommunala verksamheter?  

I just skolfrågan tycker socialdemokraterna att det är viktigt att lyfta fram de ekonomiska aspekterna… Det tycker vi med, men det kan ändå inte få vara ett hinder för den enskilda elevens möjlighet att själv få välja skola. Socialdemokraterna tycker heller inte att skolverksamhet får gå med vinst. Men alla sunda företag, skolverksamhet eller ej, ser ju till att återinvestera merparten av vinsten i verksamheten. En sund företagsledare, styrelse eller ägare vill ju driva sitt företag långsiktigt och då kan man inte plocka ut några större vinster.

 

Många privata beslut ska vara enkla att ta och ska tas hemma vid köksbordet. Och de ska tas av oss själva, tillsammans med våra familjer. Vilken tandläkare vill jag ha? Var ska vi åka på semester? Var vill jag bo?

Och i vilken skola ska mina barn eller jag själv gå?  

 

Men om det är ur kostnadsperspektiv vi ska avgöra om valfrihet ska råda eller ej så ställs många företeelser i vår vardag på sin spets. Självklart skulle vi leva i ett mycket mer kostnadseffektivt samhälle – men ett samhälle där varje stad har en folktandvård, en mataffär, ett stort bostadsområde och en skola. Billigt men lite enformigt kan jag tycka.

 

Var ska vi egentligen sätta gränsen för vad politiker ska bestämma och var vår egen personliga integritet inte längre ska få gälla? I vilka situationer ska vi politiker bestämma åt människor vad som är bäst för dem?

Idag är det skolan som är på tapeten, i morgon är det någon annan fråga som socialdemokraterna vill flytta från väljarnas köksbord till politiker och tjänstemän…

 

 

 

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s