Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Jag är inte feminist men….

3 kommentarer

Jag brukar ofta ha klart för mig var jag står rent principiellt i de flesta frågor. Och sen finns det ett fåtal områden där jag nästan alltid är säker på min sak – men då och då blir lite splittrad.

I helgen blev en sådan fråga åter aktualiserad: Hur få in kvinnor på t ex högre poster inom politik och näringsliv? Och denna gång var det bolagsstyrelser som var på tapeten. Jag var på en utbildning i två dagar i just bolagsstyrelsearbete, lagstiftning, arbetssätt mm mm. Det var moderatkvinnorna som anordnade och jag kände att syftet var solklart: vi ska kompetensutvecklas så att även vi kvinnor får en hyfsad möjlighet att komma på fråga när det gäller t ex val till kommunala styrelser, men även inom den privata bolagssfären.

För fortfarande är det så, år 2008, att det är ett nästan skrattretande glapp mellan andelen män och andelen kvinnor i styrelser rent generellt. I min kommun har vi sex kommunala bolag med totalt 72 ledamöter. Av dessa är tio kvinnor. Den procentuella fördelningen landar på 86 procent män och 14 procent kvinnor. Fördelningen ser likadan ut oavsett om man kikar på ordinarie ledamöter eller ersättare.

Samtidigt läser jag i tidningen idag  att socialdemokraterna och deras kompisar i LO vill lagstifta in fler kvinnor i bolagsstyrelser (de privatägda då såklart). Inser de inte hur löjligt det låter när de själva inte släpper in sina s-kvinnor på de kommunala posterna?

Men jag kan också förstå dem. Det vore ju ganska lätt för även oss m-kvinnor att ställa oss på barrikaderna och skrika högt om kvotering, utan att först sätta sig på kammaren och fundera på konsekvenserna. Men det är väl det som skiljer oss borgerliga politiker från socialdemokraterna. Vi vill inte ha och åter ha till varje pris som helst och enbart för vår egen privata vinnings skull. Vi vill åstadkomma saker och känna att vi har den rätta kompetensen. Vi moderatkvinnor vill ju inte hamna på en massa poster enbart för att vi är kvinnor – utan för att vi är helt rätt person på rätt plats.

Och det är därför jag tycker att en kvinnoutbildning som den jag genomgick under den gångna helgen är så bra. Vi utbildar oss inte i ännu mer ”mjuka” kvinnofrågor, utan vi vässar oss lite till för att kunna ta plats vid borden i det som fortfarande är männens värld, med männens språk och männens agenda. Och det är precis så vi kvinnor ska jobba tycker jag. Visa att vi duger, visa att vårt perspektiv på frågeställningar faktiskt tillför en annan slags kompetens. Och kanske börja ställa den obehagliga frågan: Hur många män blir tilldelade poster bara för att de känner varandra, för att de alltid har suttit i varandras styrelser?

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

3 thoughts on “Jag är inte feminist men….

  1. Ska vi bli som karlarna? Kan inte de ta en ”tänk som en kvinnakurs”?

  2. Det är ju precis det jag skriver.. att vi ska fortsätta tänka som kvinnor – men att vi får vara med och spela på männens planhalva och faktiskt bidra med vår kompetens (=vårt kvinnliga tänk bla).
    Och vi ska definitivt inte bli små låtsasmän, utan vi ska inta styrelserummen med nyvässade stilettklackar, precis som vi alltid gör…

  3. Bra talat Malin!
    Kvotering är bara av ondo! Jag skulle personligen inte vilja ha en plats där jag blev inkvoterad. Det ska vara baserat på intresse och kompetens, och att ändra på att jag är kvinna för att nå framgång, aldrig i livet! Ingen ska behöva ändra på den man är, och karlar ska definitivt inte ta ”tänk som en kvinnakurs”, tanken är att vi ska komplettera och respektera varandra för att få ett bra resultat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s