Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Världens bästa stad?

3 kommentarer

Jag var på ett möte igår där vi skulle diskutera vision Västervik 2025. Mycket kretsade kring vad vår lilla stad har för tillgångar och styrkor och mycket kloka ord sades. Allt detta fick mig att fundera på varför jag bor här. Det händer ganska ofta att folk frågar mig om jag kan tänka mig att flytta härifrån och jag svarar alltid snabbt: Nej! Och det är erfarenheten som talar. Jag har ju faktiskt flyttat härifrån flera gånger och får alltid hemlängtan och efter ett par år är jag hemma igen. Igår kväll kom jag på varför. Det är så himla enkelt att leva i Västervik. Allt är så mycket lättare här. Det är nära till allt och det finns i princip allt. Inga onödiga transportsträckor och ett avslappnat tempo. Dessutom har vi ändrat attityd de senaste tio åren. Den tidigare förhärskande jantelagen har bytts ut mot en drivkraft och optimism som jag inte trodde var möjlig att uppbåda i den här kommunen!

Som konkret exempel kan jag ta framsidan på dagens VästerviksTidning. Förskolan Björken som drabbats av mögel och drog i nödbromsen för två veckor sedan flyttade i måndags till nya, provisoriska lokaler – raskt jobbat. En bild på glada barn och pedagoger på ettan! Under finns tre olika rubriker som förvånar mig lite mitt i dessa krisvarningstider: ”Gamleby berörs inte av besparing”, ”Biltema till Västervik” och ”Prosten ska ut på samråd”. Och detta innebär att Saab Barracuda inte drabbas av Saabs sparpaket. Det innebär att ett nytt stort företag kommeratt etablera sig här med 20-40 nya arbetstillfällen. Och det innebär att kommunen projekterar 16 nya lägenheter centralt i det vackra kvarteret Prosten.

Ja, vem vill inte bo i en kommun som orkar mobilisera sig även när mörkare moln har tornat upp sig vid horisonten. Jag tror att mycket ligger i kommunens politik de senaste två mandatperioderna, majoriteten i Västervik, med oss moderater i spetsen, arbetar mer problembaserat än den röda sidan gjorde. Byråkratin minskar ständigt och dialogen med medborgarna blir allt mera tydlig.

Jag vill tro att om några år är Västervik en föregångare för många småstäder i Sverige. En bra början är att vi sträcker på oss och visar hur stolta vi är över vår lilla stad. Jag lovar att jag iallafall ska göra det!

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

3 thoughts on “Världens bästa stad?

  1. Härligt skrivet Malin… även du bidrar med positivt tänkande i rådande kristid!!

  2. Jag håller helt med dig! Det är något speciellt med sin egna lilla småstad! Men jag tycker gott du kan ta och hälsa på i lilla Kalmar någon gång snart! =)
    Kram

  3. Fast min är blå och din är röd! Men jag kommer självklart dit ändå – och missionerar!! Vi måste skåpa ut de där trökiga sossarna 2010! KRAM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s