Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

Ganska ofta undrar jag hur Mona tänker…

2 kommentarer

Den här veckan ska MP och S ha någon slags samarbetsupptakt. På Volvo i Göteborg av alla ställen! Min fundering är så klart vad sjutton tanken med detta är.

För i nästan samma andetag deklarerar Peter Eriksson att förslaget på EU utsläppsmål på 40 procent ska dubblas till 80 procent. Har han överhuvudtaget läst några tidningar de senaste dagarna? Alla länder i Eu är ju inte riktigt ännu med på miljötåget så vi länder som har kommit lite längre sliter rätt hårt för att få övriga att förstå allvaret. Med det nya MP-förslaget på en minskning av utsläppen med 80 procent före 2020 riskerar vi att förlora stora och energiintensiva industrier till låglöneländer som inte på många år kommer att ha tillnärmelsevis lika hårda miljölagar. Och med det i åtanke blir Peter Erikssons och Mona Sahlins besök på Volvo nästan komiskt, men bara nästan…

Antingen ska de bara tacka Volvo för lång och trogen tjänst och önska dem lycka till i framtiden var de nu väljer att lägga sin verksamhet. Eller ska de möjligen ge några urvattnade och orealistiska löften om ytterligare statliga bidrag, subventioner eller någon annan kreativ muta?

Jag ska inte sticka under stol med att jag också tycker att kampen om de hårdare utsläppsmålen är mycket viktig, men redan i dag slåss vår stadsminster för detta och har det inte alldeles lätt när han ska övertyga många övriga EU-länder med elkrävande industrier. Och de nyaste medlemmarna som än så länge ligger efter oss när det kommer till de modernaste energikällorna. Faran är att vi inte längre blir tagna på allvar om vi går ut för hårt och sätter, i mångas ögon, helt orealistiska mål.

Jag ska med stort intresse följa Monas retoriska irrfärder under Göteborgsbesöket.

Malin

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

2 thoughts on “Ganska ofta undrar jag hur Mona tänker…

  1. Det är väl knappast vettigt att anpassa smålen efter de länder som är minst benägna att dra ner på utsläppen, typ Italien och Polen? Storbritannien har ju redan antagit en målsättning på 80% (http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7675155.stm), iofs fram till 2050. Men Verige borde ju ha bättre förutsättningar att klara det på kortare tid.

  2. Absolut är det så… men det skiljer ju ändå trettio år på de två olika målen och i mina ögon är det en väldigt lång tid. År 2050 är det ju sannolikt att vi inte har något som helst olje- eller kol baserat enerigslag kvar om forskningen har gjort sitt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s