Malin Sjölander's Blogg

Politik och andra funderingar på världen runt omkring

När hemma blev borta, och borta blev hemma…

2 kommentarer

Har precis kommit hem från Europadagarna i Sollentuna, med bl a våra fyra moderata EU-parlamentariker, flera av våra ministrar bl a Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt, Tobias Billström och Gunilla Carlsson och en räcka av andra duktiga moderater från hela Sverige.

Innan jag åkte kände jag, som en av kandidaterna till EU-valet, lite lätt panik och en rejäl släng av dåligt självförtroende. Efter bara några timmar bland partikamraterna i Sollentuna började jag känna mig rejält stärkt och taggad. Det första jag lärde mig var att sluta säga: ”De där nere i Bryssel” eller ”De i Europa”. Vi är ju Europa, vi är ju EU. Det ligger ju inte därborta. EU och Europa finns ju lika mycket i Sverige som i något annat land…  Jag insåg också snabbt att Europapolitiken inte skiljer sig så mycket från den inhemska politiken. Våra moderata grundvärderingar är ju forfarande desamma och problemen som omger oss är också desamma.

För de väljare som jag träffar på Rådhustorget är precis lika oroade för finanskrisen som mr Smith i Cornwall eller mme Pascal i Albertville. Min granne Anna är nog exakt lika orolig för klimatfrågan som Juan i Sevilla och Ole i Fredrikshavn. Oavsett nationalitet så ser vår verklighet och vardag i mångt och mycket likadan ut. Varför inte utnyttja detta och lösa problem som är gränsöverskridande tillsammans? I sådana lägen är ju inte ensam alltid stark. T ex har flera pedofilnätverk avslöjats genom ett europeiskt polisiärt samarbete.

Men lika viktigt är att inse vilka frågor som inte hör hemma i den gemensamma europeiska politiken. Ett tydligt exempel är barnomsorg, välfärd och liknande som vi moderater hellre ser att människor själva ska ta beslut om – hemma vid köksbordet.

Och det kommer att bli den stora pedagogiska utmaningen: att förklara att EU är bra på mycket – men inte allt. Den här bloggen kan förhoppningsvis bli ett forum för bl a det.

Malin

Annonser

Författare: Malin Sjölander

Bor i Västervik. Aktiv inom moderaterna.

2 thoughts on “När hemma blev borta, och borta blev hemma…

  1. Intressant läsning Malin, bra skrivet i medborgaren oxå! u go girl!!! kram din gamle kock

  2. Sjukt kul att du är med på listan! Och att du skaffat blogg! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s